Лавандулата лекува

Лавандулата лекува
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

При раздразнена и лющеща се кожа
Имате лющеща се кожа на  главата? Лавандуловото масло може да помогне на състоянието на скалпа. Измийте косата с топла вода и подсушете със суха кърпа. След това вземете една чаша и  разбъркайте в нея 15 капки етерично масло от лавандула в 2 супени лъжици зехтин или бадемово масло. Сложете  чашата за около 10 секунди в микровълнова фурна или докато леко се затопли. Масажирайте получената смес в скалпа, сложете си шапка за душ и изчакайте около 1 час. След това измийте отново главата с шампоан. За да има ефект, процедурата трябва да се повтори няколко пъти.

При подуване на корема
В някои случаи може да се наблюдава свръхрастеж на "лошите” бактерии (например при прием на антибиотици), което от своя страна да провокира подуване на стомаха и лошо храносмилане. Полифенолите на лавандулата, (които са вид антиоксидант), могат да помогнат за намаляване на “лошите” бактерии в червата. За тази цел трябва да се използва специално изсушена лавандула за кулинарни цели, която се поръсва върху кисело мляко.

За отпускане и релакс
Може би сте чували, че ароматът на лавандула ви прави по-сънливи? Някои терапевти препоръчват да държите няколко стръкчета лавандула в торбичка от тензух близо до възглавницата си, за да заспите по-лесно.

Оказва се, че това е вярно. Изследванията показват, че ароматът на лилавите цветчета понижава сърдечната честота и кръвното налягане и ви помага да се отпуснете. За да се постигне ефект, сложете шепа сушена лавандула на нощното си шкафче или използвайте дифузьор с масло от лавандула за освежаване на въздуха.

За да се чувствате добре отпочинали, не залагайте единствено на божествения аромат на лечебното растение, а започнете да избягвате приема на кофеинови напитки 10 часа преди сън и най-важното – наложете си да лягате по едно и също време всяка вечер.

При сърбеж по кожата
Ако вие сте от хората, които са като магнит за комари, то лавандуловото масло е вашият най-добър приятел. Етеричното масло е естествено противовъзпалително средство, което премахва успешно сърбежа, предотвратява зачервяване и подуване. Капнете една или две капки на мястото на ухапването и изчакайте около 15 минути, докато попие. (Спрете, ако мястото стане по-зачервено и раздразнено.) Това трябва да се повтори на всеки шест до осем часа за следващите 24 часа.

Направете храната си по-здравословна
Фитонутриентите в лавандулата са растителни съставки, които имат здравословни ефекти в организма. Специално изсушена смес с лавандулови цветчета може  да се използва като подправка за храната, която приготвяте. Поръсете малко количество от сместа върху сотирано или печено на скара месо (най-добре птиче), зеленчуци или пълнозърнест кус-кус, кафяв ориз или ечемик.

Воала!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти