zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мента: ползи за здравето



Мента: ползи за здравето

Ментата е безспорно сред най-популярните традиционно използвани от народната ни медицина билки, навлязла днес и във фармацията.

6 февруари 2013, здраве.bg

Ментата е без съмнение една от билките, най-добре позната и най-широко използвана от българина под различни форми – по-традиционната – като напитка (чай) и по-новите – като част от хранителни добавки или мазила (най-често като екстракт от мента или ментово масло).

Ментата е род растение с няколко основни разновидности, което е широко разпространено у нас и расте както в диво състояние, така и култивирано. В медицината, както традиционната, така и модерната, се използва най-вече т.нар. черна (или люта) мента (мента пиперита – Mentha Piperita). В кулинарията пък се ползва видът мента спиката (Mentha spicata), която всички знаят просто като джоджен.

Ментата представлява ниско растение, по-рядко наподобяващо малък храст, с червеникави цветове, които се появяват в периода юли-август, с характерна миризма, дължаща се на високото съдържание на ментол (отнася се най-вече за мента пиперита).

Традиционната употреба на ментата в билколечението е заимствана в много направления и от съвременната медицина и фармация.

Основните сфери на приложение на ментата, под формата на свежа или изсушена билка или билков екстракт, са:

Мента - при проблеми с храносмилането

Според най-новите данни ментата подобрява действието на жлъчния сок, който организмът използва, за да разгражда и усвоява мазнините. Същевременно билката действа успокояващо на стомашните мускули. Тези нейни действия улесняват храносмилането и намаляват отделянето на газове – най-честа причина за тежест в стомаха.

Синдромът на раздразненото черво много често се третира и повлиява добре от прилагането на продукт, съдържащ мента, независимо дали става дума за билкова отвара (чай), капки (тинктура) или в твърда форма (таблетка, капсула).

Синдромът на раздразненото черво се проявява с болки, повдигане, диария и прекомерно отделяне на газове. Данни от най-новите изследвания показват, че когато се прилага под формата на капсули, ментата действа най-успешно...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.