Лечебни билки, които даряват с енергия

Розмаринът подобрява концентрацията и елиминира усещането за силна умора, а гуараната оказва ободряващ ефект и повдига настроението.
Лечебни билки, които даряват с енергия

Последна актуализация: 17 декември, 2018

На всеки се случва да има периоди в живота, в които е изложен на интензивно физическо и умствено натоварване. Често такива ситуации се случват на работното място. После се прибирате у дома изтощени и без капка енергия. Какво можете да направите? Не се притеснявайте – съществуват много билки, които даряват с енергия. Опознайте ги по-добре в следващите редове. 

Най-добрите билки, които даряват с енергия

Независимо дали се възстановявате след боледуване, или пък преминавате през труден период от живота си, необходимо е да разполагате с достатъчно енергия, за да се чувствате комфортно и уверени всеки ден. Какво можете да направите, ако ви се налага да се справяте с големи дози стрес на работното място? Или ако стоите до късно посред нощ, за да учите за изпит, или ако разрешавате сложни лични проблеми?

На първо място, желателно е да се храните добре, ако искате да разполагате с достатъчно енергия. Второ, погрижете се за организма, като му осигурите адекватна почивка. Консумирайте оптимално количество течности и отделяте време за отпускане всеки ден, например чрез кратки разходки или вземане на гореща вана. Можете да се радвате на повече сила ежедневно и като включите в менюто си няколко изумителни лечебни билки, които даряват с енергия. Вълнувате ли се да разберете кои са те? Отлично!

  1. Розмарин

Розмаринът е от билките, които даряват с енергия

Със сигурност познавате розмарина и прекрасния вкус, който придава на храната. Тази подправка е популярна в рецептите с месо и ориз. Знаехте ли, че представлява отлична лечебна билка? Розмаринът притежава противовъзпалителни свойства, подобрява храносмилателните процеси и дишането и действа енергизиращо.

  • Розмаринът намалява чувството за силна умора и подобрява кръвообращението – особено когато става дума за мозъка. Той може да бъде отличен тоник, ако се възстановявате от заболяване. Освен това зарежда организма с енергия.
  • Розмаринът стимулира по-добрата концентрация: Ако искате да подобрите концентрацията си, започнете да консумирате по 2 чаши чай от розмарин дневно. Използвайте 20 гр. пресен или 5 гр. сушен розмарин. Кипнете 1 л. вода и добавете билката в нея. Запарете чая. Съхранявайте го в продължение на максимум 2 дни в стъклен съд в хладилника.
  1. Алое вера

Аминокиселините в алое вера  даряват с енергия целия организъм.

Вече знаете колко полезни свойства притежава това растение. То е популярно с лечебното си въздействие, повлиява благоприятно кожата и действа като тоник за целия организъм. Друго силно свойство на алое вера се дължи на изключително богатия му състав. Растението съдържа аминокиселини, които подпомагат процеса на възстановяване на тялото след боледуване, като даряват с енергия организма. То го зарежда с витамини от групата В и протеини. Алое вера е истинско съкровище с изумителни полезни свойства за човека.

  • За да приготвите чай от алое вера, добавете 1 супена лъжица гел от растението в чаша вода. Запарете. Ако добавите резен лимон, ще придадете на билковата напитка по-приятен вкус. Чаят е идеален за консумация след обяд.
  1. Гуарана

Семената на гуараната са богати на кофеин и даряват с енертия тялото

Чували ли сте за гуарана, позната още като Paullinia cupana? Нейните семена притежават енергизиращ ефект, наподобяващ този на кафето. В този ред на мисли – препоръчително е да я консумирате умерено, не повече от 1 чаша дневно. Гуараната съдържа теофилин, теобромин, ксантин, гуаранин и танини. Тя оказва ободряващ ефект, подобрява концентрацията и настроението и представлява отличен избор, когато се чувствате силно уморени или преминавате през труден период от живота. На пазара ще откриете готови напитки с гуарана, както и таблетки. Можете да се снабдите с тях в магазините за здравословни храни. Друг начин да извлечете полезните свойства на гуараната е като приготвите чай у дома. В такъв случай е важно да го консумирате с мяра – максимум 1 чаша дневно. Гарантираме, че ще почувствате облекчение и прилив на енергия.

  1. Чай от жен-шен и канела

Чай от жен-шен и канела енергизира организма

Този чай е ефикасен и вкусен. Едно от най-популярните свойства на жен-шен е способността му да се бори със силната умора и чувството за слабост. Той подобрява концентрацията и кръвоснабдяването на мозъка. В допълнение действа като отличен натурален антиоксидант в борбата със свободните радикали и забавя процеса на клетъчно стареене, както и развитието на сериозни заболявания като рак. Направете чая от жен-шен неразделна част от ежедневните си навици, ако искате да засилите имунната си система. Направете го още по-ефикасен, а също така и по-ароматен, като го съчетаете с мощна подправка като канелата. Горещо препоръчваме тази комбинация – със сигурност ще забележите подобрение в състоянието си.

  1. Йерба Мате

Йерба мате е от билките, които даряват енергия на организма ви.

Възможно е билката Йерба Мате да не ви звучи познато. Тя обаче е много полезна и е от средствата, които даряват с енергия организма ви. Действа като стимулант, като подобрява способностите на човека по-силно, отколкото 1 чаша кафе. Освен това Йерба Мате представлява натурален източник на витамини и минерали, например витамин С, калций, фосфор, магнезий, желязо, калий и магнезий. Има ли причина, поради която да откажете такъв помощник? Струва си да опитате. Веднъж дневно консумирайте чаша чай от Йерба Мате. Той стимулира кръвообращението, бори се със силната умора и подобрява настроението. Този чай носи здраве. Йерба Мате е мощен антиоксидант и е препоръчително да го консумирате подсладен, тъй като по принцип е горчив на вкус. Малко мед ще направи абсорбирането на ценните му свойства по-лесно. Насладете се!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.