Петък, 29.03.2024
        Нашият сайт се издържа от реклами и дарения!               

Комбинацията от лекарства и билки може да е опасна

Лекарства и билки са опасна комбинация

Снимка: Консултирайте се с лекар при прием на лекарства и билки

Билки плюс лекарства, лекарства плюс билки....

А какво следва от това?

Употребата на билки е толкова разпространена у нас, че много хора не намират за необходимо да обръщат внимание на един немаловажен факт - растителните екстракти, отварите, а така също и по-модерните таблетирани и капсулирани билкови препарати не винаги са безопасни, особено когато се комбинират с лекарства.

И, също така, в някои случаи могат да завоалират състояния, зад които всъщност се крие по-сериозна болест, изискваща лекарска диагноза. Като че ли най-простият пример са валериановите капки – познатият от столетия спиртен извлек от корени на билката дилянка, който често се употребява при безсъние, неспокойствие, тревожност. Употребяват се, разбира се, и таблетки, съдържащи стандартизирани извлеци от валерианови корени. Дали обаче дългият им прием при такава симптоматика не крие някакви рискове? Отговорът на лекарите е категоричен – да, крие. В повечето случаи лошият сън и тревожността са признаци на депресия, която се лекува от специалист след щателен преглед, последван от назначаване на лечение и неговото проследяване във времето.

От какви лекарства се нуждае болният, как и колко дълго да ги приема – това може да определи само лекарят.

Тук обаче има втора клопка – жълтият кантарион. Дали това ще бъдат таблетки, в чийто състав е включен извлек от билката – самостоятелно или пък в комбинация с други екстракти, витамини и микроелементи, това няма значение, уверяват специалистите и бързат да пояснят – тази билка действително има антидепресивен ефект, но той далеч не е съизмерим с ефекта на антидепресантите, с които борави съвременната психиатрия. Така че, препоръчително е, ако сами сте си поставили диагнозата „депресия“ и ако, също така сами сте взели решение да се лекувате с жълт кантарион – не го правете. Ако пък вече се започнали по свой избор да приемате такъв препарат – споделете го с личния си лекар или с психиатъра, на който сте избрали да се доверите.

Жълт кантарион срещу депресия и гастрит

Важно предупреждение – не премълчавайте също така, ако пиете чай от жълт кантарион по повод на стомашни оплаквания.

Билката често се препоръчва в такива случаи, но големите количества чай от нея съвсем не са безопасни, заради нежеланите взаимодействия, които могат да настъпят с други лекарства от антидепресивната група.

 Не са малко и опасностите, които крият много билки за хипертониците.

Така например ако са ви назначени отводняващи лекарства или комбинираният препарат за кръвно, който ви е изписал лекарят съдържа и отводняваща съставка, то не бива едновременно да приемате отвара от царевична коса. Това старо и изпитано билково средство със сигурност ще ви помогне да се отървете от излишните течности в организма си, но в комбинация с лекарство за отводняване, може  да ви навреди много – лекарите предупреждават, че бързата дехидратация крие риск от рязко понижаване на артериалното налягане, с много опасни последици за вас.

Употребата на билки със слабителен ефект, най-вече на такива с по-драстично действие – като корените от зърнастец например, може да изложи на сериозен риск хора, прекарали инфаркт или инсулт. Бързото настъпване на действието на отварата от зърнастец, придружено със спазми и болки в червата, определено крие опасност за такива болни – опасност, която не бива да се пренебрегва. В такива случаи, казват лекарите, е по-добре да се заложи на приема на по-меки слабителни средства, каквито са някои храни – например сладкото от рози, свежите крушите, сливите. Но, също с мярка, разбира се.

 Вино от пелин

И, накрая – ако сте любител на хубавия наш домашен пелин, не пропускайте да си признаете този грях пред лекаря! Това важи особено за хипертониците, защото освен чрез опиващото въздействие на алкохола, това вино може да повлияе в лоша посока основното им заболяване и по друг начин. Знае се, че виното съдържа и много други билки, освен билката пелин, на която дължи горчивия си вкус. А тези билки от своя страна съдържат различни активни вещества, което не е без значение.

Някои майстори на домашен пелин слагат във виното по 10 и дори над 10 вида билки – най-често това са бял и жълт равнец, жълт и червен кантарион, бял оман, кориандър, босилек, мащерка, маточина, бъз, лайка. Всяка от тях придава на виното специфичен аромат и вкус, но дали така не повишава риска от внезапни инциденти? Впрочем, същото предупреждение е валидно и ако сте любител на вермутите, кампарито и други, на пръв поглед по-леки напитки от твърдия алкохол – концентратите. Защото те също съдържат горчиви билки – родината им е Средна Европа, където са се родили и „горчивките“ - сиропите за апетит и укрепване, както са познати по тези географски ширини.

Преди да посегнете към билките обаче не забравяйте да се посъветвате с фармацевта в аптеката или, още по-добре – с вашия лекар.

Здраве и култура Здравен форум

31-01-2024 | виж всички новини | 


loading...

Анкета

На този ден

На 29 март 1886 г.  напитката Coca-Cola за първи път е произведена в Атланта от Джон Пъмбертън.  Pеклама на Кока-Кола от началот... повече

Препоръчани страници