За дома

Как правилно да съхраняваме билките

Сушене и замразяване на пресни билки

08.07.2014г. / 14 51ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Свежите билки в последно време се превърнаха в задължителен компонент на всяко ястие. Истинско удоволствие е да се усеща благоуханният им аромат из целия дом. Повечето билки са лесни за отглеждане в дома и градината, придават неповторим аромат на домашните гозби, а и имат безброй здравословни ползи за организма.

Но знаем ли как да съхраняваме билките си свежи за по-дълго? Как правилно да ги берем, употребяваме и замразяваме, ако това се наложи?

Бране на пресни билки

Две са основните съображения, които трябва да ви ръководят в брането на вашите пресни билки – сезонно време и време от денонощието. Най-добре е да откъснете вашите подправки, когато цветната пъпка току-що се е формирала или разпукала. Това е така, защото билките дължат своя наситен аромат на маслата в листата. А листата са най-богати на тези масла точно в момента, когато пъпките разцъфват.

Цветовете също се използват – нищо не се изхвърля. С тях можете да овкусите салати, омлети и различни билкови масла, например да си направите ароматен зехтин.

Най-доброто време от денонощието да откъснете своите билки е в късната сутрин, когато слънцето вече е засушило утринната роса, но не е прекалено силно, за да навреди на маслата в листата и да ги разреди.

Запазване на билките

Билките могат да бъдат използвани в доста продължителни периоди след правилното им изсушаване или замразяване. Изсушаването на въздух е най-лесният, най-евтиният и естествен метод за съхранение на подправките и билките. Така се запазва натуралният аромат за много дълго време.

Сушенето на въздух е бавен процес, чрез който листата запазват максимума от своите аромати. Не се препоръчва сушене в микровълнова печка, защото микровълните готвят билките и намаляват силно качеството им.

Допуска се сушене на фурна на възможно най-слабата температура в продължение на няколко часа. Този метод, разбира се, е по-скъп и трудоемък.

Свързани статии

Как да подготвите билките за сушене?

1. Изрежете стъблата, леко разклатете, за да премахнете насекомите, прахта и счупените клечици, както и пожълтелите листа.

2. Изплакнете със студена вода, оставете на слънце да изсъхнат.

3. Премахнете най-долните листа, за да оформите място за връзване. Съберете билките в снопче и завържете. Обърнати надолу ги окачете на проветриво място. Най-добре е да ги увиете в някаква хартия (може вестник), за да ги предпазите от прегаряне от слънчевите лъчи и насекомите.

4. Дръжте на проветриво място на терасата или в складово помещение с отворен прозорец за поне 3 седмици.

Замразяване на билките

Тук важат същите стъпки като при сушенето – почистването и оформянето става по подобен начин. След като изсушите измитите снопчета билки ги затворете в плътно затварящи се бурканчета и ги сложете във фризера. Важно е съдовете да се затварят много добре.

Друг вариант за замразяване е да поставите нарязаните листенца билки във формички за лед, да ги напълните с вода и да ги замразите. Така ще имате готови кубчета с пресни билки, които да поставите в гозбите си, докато са още на котлона.

Коментирай